López wint in Dakar, Verhoeven zesde

CALAMA (ANP) - De Chileense motorcoureur Francisco 'Chaleco' López heeft donderdag de zesde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Hij was op zijn KTM veruit de snelste op de klassementsproef over 438 kilometer van Arica naar Calama. Frans Verhoeven gaf op zijn Yamaha-fabrieksmotor 6 minuten en 41 seconden toe. Daarmee eindigde hij als zesde. In eerste instantie was de Brabander als zevende geklasseerd, maar hij steeg een plek omdat de Italiaan Alessandro Botturi een tijdstraf kreeg van de jury.

Verhoeven zette tijdens het begin van de 'special' door de duinen van de Atacama-woestijn het gas vol open. Een tikje te ver, zo merkte hij al snel. ,,Ik kreeg harde armen, dat heb ik anders nooit. Ik realiseerde me dat ik te geforceerd reed en dus heb ik een tandje gas teruggenomen. Ik was net een oude diesel vandaag. Toen ik eenmaal weer in mijn ritme zat, heb ik alles gegeven en nog een paar plaatsen gewonnen.''

De Portugees Ruben Faria (KTM) werd tweede op 2.34, de Franse titelverdediger Cyril Després (KTM) derde op 3.48. De Fransman Olivier Pain verloor dik 7 minuten, maar behield desondanks de leiding in het algemeen klassement. Després naderde zijn landgenoot tot 2 minuten en 22 seconden. Verhoeven staat 21e op bijna 50 minuten.