Minder sport en amusement bij publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - Minder sport, amusement en human interest op de publieke netten. Dat is volgens Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het gevolg van bezuinigingen van het Rijk.

Met minder geld moeten strengere keuzes worden gemaakt in de programmering. De publieke omroep richt zich daarom vanaf volgend jaar vooral op journalistiek, Nederlandstalig drama en documentaires, kinderprogramma's, kennis en cultuur en evenementen. Dat zei Hagoort donderdagmiddag op de nieuwjaarsreceptie van de NPO.

,,Wie met minder geld alles wil doen, doet alles half. Met deze vijf prioriteiten willen wij onze impact garanderen en voor alle Nederlanders programma's blijven maken.'' Niet alle programma's die buiten de nieuwe pijlers vallen, verdwijnen van de publieke netten. Maar de klappen van de bezuinigingen zijn daar wel het zwaarst, kondigde de voorzitter aan.

Hagoort hecht grote waarde aan journalistieke programma's. Nederlandstalige dramaseries en documentaires noemde hij ,,bij uitstek genres waarin de kwaliteit en toegevoegde waarde van een publieke omroep zich bewijst''. Het maken van programma's waar kijkers, volwassenen én kinderen iets van opsteken, is volgens de NPO-voorzitter ook een belangrijke taak. Net als aandacht voor evenementen die de nationale cultuur en identiteit uitdragen. Als voorbeelden van die laatste noemde bij onder meer de intocht van Sinterklaas, Serious Request en de prestaties van het Nederlands elftal. ,,Die evenementen verbinden ons.''