Nederland valt massaal voor Vijftig tinten

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse lezers vielen vorig jaar massaal voor de Vijftig tinten-trilogie van de Britse schrijfster E.L. James. De drie delen van de erotische romanserie bezetten de eerste drie plaatsen op de lijst van best verkochte boeken van 2012.

Van het eerste deel Vijftig tinten grijs gingen 664.557 exemplaren over de toonbank. Het is daarmee het best verkochte boek van het jaar, liet de stichting CPNB donderdag weten. Op de tweede plek staat Vijftig tinten donkerder, met 381.361 verkochte exemplaren. Vijftig tinten vrij komt met 323.719 exemplaren op de derde plaats.

De andere zeven titels in de top 10 zijn van Nederlandse auteurs. Het sportboek Gijp, over de oud-voetballer en voetbalanalist René van der Gijp, bereikte de vierde plaats met rond de 225.000 verkochte exemplaren. Gijp is geschreven door Michel van Egmond. Peter Buwalda (met de roman Bonita Avenue) en Dick Swaab (Wij zijn ons brein) staan voor de tweede keer in de top 10.

Ondanks de populariteit van de Vijftig tinten-drieluik, zijn er vorig jaar minder boeken verkocht in Nederland. De totale omzet daalde met 6,3 procent naar 557 miljoen euro (inclusief de verkoop van e-boeken). Dat zijn 44,7 miljoen exemplaren.