Nobelprijs Literatuur naar Chinees Mo Yan

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de Chinese schrijver Mo Yan. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag bekendgemaakt. Zijn bekendste boek is Het rode korenveld, dat ook in het Nederlands verscheen.

Mo Yan (57) is een pseudoniem en betekent 'spreek niet'. Zijn echte naam is Guan Moye. De boeken van de boerenzoon en voormalig soldaat zijn doorspekt met sociale kritiek. Het boerenleven staat ook centraal in zijn boeken. Volgens het Nobelcomité was Mo Yan ,,overweldigd'' door het nieuws dat hij de prestigieuze prijs had gewonnen.

Andere werken van zijn hand zijn, ook vertaald, De wijnrepubliek, Alles voor een glimlach, De knoflookliederen en Grote borsten, brede heupen. Het boek Het rode korenveld is ook verfilmd.

De Chinese film over dit boek van regisseur Zhang Yimou won in 1988 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. De film gaat over het leven op het Chinese platteland tussen de twee wereldoorlogen. De lokale bevolking heeft in die tijd te lijden van de gruweldaden van de Japanse bezetters. De Chinezen maken elkaar onderling ook het leven zuur.

De winnaar ontvangt in december een medaille en een bedrag van ongeveer 930.000 euro.