Obstakels voor e-shoppen in Europa verdwijnen

BRUSSEL (ANP) - Consumenten kunnen vanaf eind volgend jaar makkelijker online spullen of diensten aanschaffen in een ander EU-land. Buitenlandse websites mogen hen dan niet meer weigeren, naar een andere site doorsturen of eisen dat ze betalen met een creditcard uit een ander land.

De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt om dit zogenoemde geoblocking te beperken. De huur van een auto of het kopen van een koelkast, kaarten voor concerten of pretparken wordt daardoor makkelijker.

Er zijn overigens nog wel beperkingen: de verkoper wordt niet verplicht om te leveren in landen waar hij normaal niet actief is. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma's kijken, vallen niet onder deze wet.

Einde aan ongerechtvaardigde democratie

,,We hebben vandaag een einde gemaakt aan ongerechtvaardigde discriminatie bij onlineshoppen, aldus EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). ,,Dit zal tegen volgend jaar kerst realiteit zijn.’’

,,De volgende stap is het omlaag brengen van de prijs voor het bezorgen van pakjes over de grens’’, kondigt zijn collega Elzbieta Bieńkowska (Interne Markt) aan.

0 Reacties Doe mee met de discussie →