OM wil Van Anraat voor miljoen euro ‘plukken’

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) wil de Nederlandse zakenman Frans van Anraat voor bijna 1,1 miljoen euro plukken. Dit bedrag zou hij volgens justitie hebben verdiend met de verkoop van grondstoffen voor chemische wapens aan het regime van Saddam Hoessein. Dat bleek woensdag tijdens het hoger beroep van deze ontnemingszaak bij het gerechtshof in Den Haag.

Van Anraat is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Het gerechtshof legde hem 17 jaar op. De Hoge Raad maakte daar in 2009 16,5 jaar van. De Nederlander leverde in de jaren 80 op grote schaal chemicaliën aan het toenmalige regime van de Iraakse dictator Saddam Hoessein.

Het regime in Irak gebruikte de chemicaliën van de Nederlander voor de productie van gifgas. De machthebbers zetten het zogenoemde mosterdgas in tegen de Koerdische bevolking in het noorden van het land. Duizenden burgers stierven of raakten zwaargewond. Ook tijdens de oorlog tegen buurland Iran werd gifgas ingezet.

Het OM vroeg eerder voor de rechtbank om een ontneming van ruim 1 miljoen euro, maar de rechtbank kwam uit op een bedrag van rond de 3500 euro. De rechtbank vond dat alleen geld kon worden ontnomen voor leveringen waarvan vaststaat dat die voor chemische wapens zijn gebruikt, die daadwerkelijk werden ingezet bij strafbare feiten waarvoor de zakenman werd veroordeeld. Van Anraat leverde jarenlang ladingen TDG (grondstoffen) aan Irak en het OM vindt dan ook dat veel meer winst moet worden afgepakt.

Het hof doet over zes weken uitspraak.