Poch leerde geduld te hebben in ‘nachtmerrie’

SCHIPHOL (ANP) - De komende dagen gaat Julio Poch wennen aan de kou en regen in Nederland en vooral spelen met zijn zeven kleinkinderen. Dat zei hij donderdag na terugkeer op Schiphol, waar hij opgewekt en blij meteen een uur lang de pers te woord stond.

Twee kleinkinderen had hij al voor zijn arrestatie in 2009, maar vijf van de kinderen zijn nieuw voor hem. De 65-jarige Poch heeft zelf twee dochters en een zoon.

Poch legde uitvoerig uit hoe hij de acht jaar gevangenschap doorkwam. In het Engels - want zijn Nederlands is er niet beter op geworden in de acht jaar gevangenschap in Argentinië. De grote ,,nachtmerrie'' begon volgens hem met een misverstand en al die jaren ging hij ervan uit dat het goed zou komen.

Transavia

Hij was opgepakt op basis van verklaringen die collega's van hem bij Transavia hadden gedaan. In 2003 zou hij op Bali hebben gezegd dat hij had meegewerkt aan de 'dodenvluchten' veertig jaar geleden. Maar iedereen heeft een andere herinnering van die uitspraken, zei Poch.

Later tijdens het proces kwamen oud-collega's erop terug. Maar enkele anderen hielden het vol. Poch haat ze niet, maar betreurt het dat zij later niet konden toegeven dat ze fout zaten. Hij staat wel open voor een ontmoeting later, zei hij. Hij kreeg al een aanbod van een van hen.

Vooraf had de oud-piloot nooit kunnen bevroeden dat dit acht jaar zou duren. Hij heeft al die tijd geleerd om geduldig te zijn. ,,Dat moet wel, want alles ging langzaam''. En elke keer dat hij dacht dat het klaar was, bleek er toch een nieuwe wending te komen.

0 Reacties Doe mee met de discussie →