Poetin wil Syrisch ‘volkscongres’ bijeenroepen

SOTSJI (ANP) - De leiders van Rusland, Turkije en Iran zien in het bijeenroepen van een Syrisch 'volkscongres' een eerste stap op weg naar een dialoog en naar een oplossing van de conflicten in Syrië. Dit hebben de leiders, respectievelijk Vladimir Poetin, Recep Tayyip Erdogan en Hassan Rohani, woensdag verklaard. Het voorstel kwam in de Russische badplaats Sotsji van gastheer Poetin.

Aan het congres moet een breed scala aan mensen uit de samenleving meedoen, inclusief tegenstanders van president Assad van Syrië. Zodra bekend is wie er aan deelnemen, wordt een eerste congres in Sotsji georganiseerd, volgens Russische media.

Poetin benadrukte dat mensen uit de oppositie in Syrië én de oppositie in het buitenland, allerlei politieke partijen en geloofsgemeenschappen en etnische groepen naar de onderhandelingstafel moeten komen. De Russische president zei dat de Syrische leiding ook een vredesproces, constitutionele hervormingen en vrije verkiezingen wil.

Assad

Poetin sprak zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad afgelopen maandag vier uur lang, ook in Sotsji. Rusland en Iran steunen Assad, Turkije bestrijdt hem juist. Het regime van Assad bestaat al 47 jaar. Assad heeft zijn vader Hafez (1930-2000) als dictator opgevolgd. Die was ook een trouw bondgenoot van het Kremlin. Rusland redde de huidige Syrische president van de ondergang door vanaf 30 september 2015 intens deel te nemen aan de strijd.

Volgende week dinsdag moet het vredesoverleg dat de VN over Syrië organiseert, in Genève worden hervat. De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, gaat voor de voorbereidingen voor dat overleg donderdag (23 november) naar Moskou.

0 Reacties Doe mee met de discussie →