Rutte: uitstekend overleg met vicepremiers

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft zaterdag als formateur de drie beoogde vicepremiers voor zijn nieuwe kabinet ontvangen. Volgens hem zijn de ontmoetingen uitstekend verlopen.

Met de gesprekken op het Binnenhof is een van de laatste stappen gezet op weg naar Rutte III, dat donderdag klaar moet zijn. Maandag en dinsdag ontvangt Rutte nog de andere ministers en de staatssecretarissen.

D66-politica Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, beet zaterdagmiddag het spits af. ,,We hebben het erover gehad hoe we gaan samenwerken in het team'', aldus Ollongren na afloop. Ze sprak over een heel mooie baan: ,,Ik ben er ontzettend trots op en vereerd.'' Het gaat volgens haar om een heel zware portefeuille, maar ,,ik zie er niet tegenop''. Ze wijst op haar ervaring als wethouder in Amsterdam.

Schoenen

Na Ollongren was het de beurt aan Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), wiens opvallende schoenen de aandacht trokken. De CDA'er bestempelde het gesprek als een ,,goed begin van een mooie periode''. Hij vond het een geweldige eer om gevraagd te worden. Volgens hem zal zijn ervaring als wethouder in Rotterdam goed van pas komen. Zeker in de zorg zie je dat juist de rol van de gemeente steeds groter wordt, zo meende De Jonge.

Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schoof als laatste aan. Het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie vond het een nuttig gesprek, waarbij ,,de zakelijke kant'' is doorgenomen, maar ook de verwachtingen voor de komende periode. Zij benadrukte erg blij te zijn dat er weer een minister van Landbouw komt. ,,Dat doet recht aan de belangrijke sector en voedselveiligheid is in het grootste belang van alle mensen.''

Gescreend

Voor de gesprekken bij Rutte zijn alle nieuwe bewindslieden al gescreend door onder meer de Belastingdienst en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook hebben de aankomende ministers en staatssecretarissen hun nevenactiviteiten moeten opgeven.

Het is de bedoeling dat Rutte III donderdag bij de koning op het bordes staat. Dan komt er een einde aan de langste formatie ooit.

0 Reacties Doe mee met de discussie →