Stedelijk toont vaste collectie in nieuwe jas

AMSTERDAM (ANP) - In het Stedelijk Museum in Amsterdam is vanaf zaterdag na een ingrijpende herinrichting de bestaande vaste collectie te zien in een nieuwe presentatie. Niet alleen hangen de meesterwerken van onder meer Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, Charley Toorop en Gerrit Rietveld uit de vaste collectie in het nieuwe tentoonstellingsgedeelte Stedelijk Base. Maar ook hangen de schilderijen op een onorthodoxe wijze naast elkaar, zo stelt het museum. Zo'n 700 hoogtepunten worden getoond op speciaal daarvoor ontworpen slanke, stalen wanden die los in de ruimte staan.

De nieuwe opstelling is bedoeld om nieuw publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de moderne en hedendaagse kunst vanaf 1880. "Stedelijk Base is onze manier om de collectie ook in de 21e eeuw relevant te maken. De presentatie zit vol verrassende dwarsverbanden, maar heeft ook een heldere tijdlijn. Daardoor zal voor de bezoeker steeds duidelijk zijn in welke periode in de kunstgeschiedenis hij zich bevindt", zegt Margriet Schavemaker van het Stedelijk.

Architect Rem Koolhaas was nauw bij de ontwikkeling van de vernieuwde collectiepresentatie betrokken. Met de stalen wanden wilde hij een soort landschap creëren. "Dat wilde ik doen zonder de bezoeker één kant op te dwingen. Hij bepaalt zelf zijn route en kan steeds een andere richting inslaan, alsof hij in een stad loopt en telkens iets nieuws ontdek" aldus Koolhaas.

In de afdeling Stedelijk Turns toont het museum steeds wisselende collectiepresentaties. Op de eerste verdieping zijn onder de noemer Stedelijk Now tijdelijke tentoonstellingen te zien. De nieuwe indeling van het gebouw en de wijze van presenteren van de collectie komen uit de koker van voormalig directeur Beatrix Ruf, die onlangs opstapte nadat ophef was ontstaan over een niet vermelde nevenfunctie.

0 Reacties Doe mee met de discussie →