Team gaat antiradicaliseringsclub doorlichten

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam stelt een taskforce in die de interne gang van zaken onder de loep gaat nemen bij het antiradicaliseringsprogramma van de gemeente. Aanleiding zijn de perikelen rond de topambtenaar van dat programma, Saadia A.-T. Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn waar de kwetsbaarheden zitten en hoe die kunnen worden opgelost.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad. De kwestie komt donderdag aan de orde tijdens een spoeddebat. Verschillende raadsleden maken zich zorgen en hebben vragen gesteld over het deradicaliseringsbeleid van de gemeente Amsterdam.

Saadia A.-T. is onlangs ontslagen nadat was vastgesteld dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan vriendjespolitiek. Ze gunde opdrachten aan haar (ex-)vriend, zonder te zeggen dat zij met hem een relatie had gehad. A.-T. vecht haar ontslag aan.

Onderzoeken

In zijn brief aan de raad trekt Van der Laan het boetekleed aan. Hij zegt het zichzelf aan te rekenen dat op de afdeling Radicalisering en Polarisatie de regels niet zijn nageleefd en dat het team niet goed werd aangestuurd, zelfs niet nadat er was ingegrepen. De geconstateerde belangenverstrengeling kwam te laat aan het licht en was een grote schok, ,,voor het college en veel andere betrokkenen", aldus de burgemeester.

Er lopen al twee onderzoeken naar de zaak: een intern onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit en een strafrechtelijk onderzoek.

0 Reacties Doe mee met de discussie →