Twee uit twee voor De Rooy

PISCO (ANP) - Trucker Gerard de Rooy heeft zondag ook de tweede etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De aanvoerder van het Petronas Iveco-team was de snelste in de klassementsproef over 242 kilometer rondom Pisco. DeRooy legde die af in 3 uur en 59 seconden, een minuut sneller dan Ales Loprais (Tatra) uit Tsjechië. Miki Biasion, de Italiaanse ploegmaat van de Brabander, eindigde op bijna 8 minuten als derde.

,,Dit was een prachtige special die volgens mij speciaal voor de trucks is uitgezet'', keek De Rooy tevreden terug. ,,De duinen waren prachtig en we hebben veel plezier gehad. Alleen waren sommige afdalingen behoorlijk tricky. We hadden helaas zo'n tien minuten verloren bij het zoeken van een waypoint. Maar ik ben heel blij en de laatste paar kilometer hebben we op topsnelheid kunnen rijden. Alles tot nu toe dus helemaal onder controle."

Hans Stacey belandde met zijn Iveco op de kant in een rivierbedding. Hij deed ruim 25 minuten langer dan DeRooyover de proef en zakte daardoor weg in het algemeen klassement. Zaterdag was Stacey tijdens de 'proloog' over 13 kilometer als tweede geëindigd, op 16 seconden van De Rooy. Hij moest de zege door een navigatiefoutje aan zijn teamgenoot laten. ,,Ik had een klein vertaalprobleempje met mijn navigator, waardoor ik een verkeerde afslag nam.''