Uitspraak tegen inrijder filefuik

UTRECHT (ANP) – Maikel R. die ongeveer een jaar geleden met fatale gevolgen op een door de politie ingezette filefuik inreed, hoort dinsdag of hij daarvoor straf krijgt. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden om 10 jaar celstraf en 10 jaar rijontzegging. De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak.

De fuik werd gecreëerd op de A2 ter hoogte van Maarssen om R. tot stoppen te dwingen. Hij was bij een benzinepomp weggereden zonder te betalen. Daarna negeerde hij een stopteken van de politie, zou hij tijdens de achtervolging meerdere keren politieauto’s hebben geramd en botste hij uiteindelijk op de file. Daardoor kwam een onschuldige man uit Maastricht om het leven.

R. erkent dat hij op de vlucht sloeg en op de file inreed. Maar hij noemde het onbegrijpelijk dat de politie een ,,menselijk schild’’ inzette. Hij reed uit angst door toen de politie hem tot stoppen maande, betoogde R. Hij zei getrokken wapens te hebben gezien, maar daar verklaart in het dossier verder niemand over.