Verdachte moord zonder lijk voor rechter

GRONINGEN (ANP) – Het lichaam van Michael de Vrieze uit Burum is nooit gevonden, maar toch denkt het Openbaar Ministerie (OM) voldoende bewijzen te hebben voor een strafzaak. De 35-jarige Turkse verdachte staat donderdag terecht bij de rechtbank in Groningen. Het gaat om een inhoudelijke behandeling, laat een woordvoerster van justitie weten.

De Vrieze was lid van een schaakvereniging. Maar daar was hij al twee weken niet meer komen opdagen. Eind april 2010 deed de voorzitter van de vereniging melding van de vermissing. Sinds 10 april 2010 was niets meer van hem vernomen. De zus van de vermiste man deed op 8 mei officieel aangifte van vermissing.

De Vrieze is vermoedelijk in een woning in Groningen om het leven gebracht. Daar woonde indertijd ook een 35-jarige man uit Turkije, die kort na de verdwijning naar zijn land terugkeerde. De man kon niet worden aangehouden in zijn thuisland, omdat Turkije geen onderdanen uitlevert. Wel werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgegeven.

De verdachte werd uiteindelijk in december 2011 aangehouden in Moskou op verdenking van moord dan wel doodslag. In maart vorig jaar leverde Rusland hem uit aan Nederland.