Verkeerscampagne rond witte stok blinden

AMSTERDAM (ANP) - Vijf belangenorganisaties lanceren vrijdag een campagne waarmee ze willen bereiken dat verkeersdeelnemers meer rekening houden met blinden en slechtzienden met een witte stok. Uit navraag onder de eigen leden blijkt dat twee derde van hen in het afgelopen jaar in een vervelende of gevaarlijke situatie is geraakt bij het oversteken.

In de campagne laten de vijf organisaties Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidenhonden, de Robert Coppes Stichting en Visio mensen in diverse steden onder begeleiding geblinddoekt en met een witte stok oversteken. Op die manier kunnen ze volgens de organisaties zelf ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers.

Daarmee hopen de organisaties meer begrip op te wekken van verkeersdeelnemers, zodat ook blinden en slechtzienden veilig kunnen deelnemen aan het verkeer.

Het eigen onderzoek werd in juni gehouden. 716 blinden en slechtzienden beantwoordden vragen over hun ervaringen in de twaalf maanden daarvoor. Bij driekwart van hen werd de witte taststok genegeerd bij het oversteken. Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit handen gereden en de stokgebruiker uitgescholden door andere verkeersdeelnemers. Voornamelijk fietsers negeren de witte stok. Het is wettelijk verplicht om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok.

0 Reacties Doe mee met de discussie →