‘Vlakke opening AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk vlak tot licht lager. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers nemen wat gas terug na de rally op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar.

,,We lijken even een pas op de plaats te maken na de fantastische eerste handelsdag door de euforische reactie op de begrotingsdeal in de VS. Beleggers lijken wat winsten veilig te willen stellen. Ook ligt het Amerikaanse schuldenplafond weer op de loer en hebben het IMF en China gewaarschuwd dat de Amerikanen veel meer moeten doen om de staatsfinanciën op orde te krijgen. Daarnaast wordt gewacht op een groot aantal belangrijke macrocijfers uit Europa en de VS“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag het wetsvoorstel dat de 'fiscal cliff' moest afwenden, ondertekend. Dat lieten bronnen vanuit het Witte Huis weten. Daarmee is de begrotingsdeal officieel van kracht.

De Amsterdamse beursindex AEX bestaat donderdag 30 jaar. De hoofdindex ging onder de naam EOE-index (European Options Exchange) op 4 maart 1983 van start. De waarde werd toen fictief terug gerekend tot de stand op de eerste handelsdag van het jaar: 3 januari 1983. De AEX was de eerste aandelenindex in Europa die continu uitgerekend werd.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent hoger. De Kospi in Seoul zakte 0,6 procent door winstnemingen onder de sterk gestegen exportbedrijven. In Tokio en Sjanghai zijn de beurzen nog tot vrijdag 4 januari gesloten vanwege de feestdagen.

De Amerikaanse en Europese beurzen begonnen woensdag met een stevige rally aan de eerste handelsdag van het nieuwe jaar. Beleggers waren opgelucht dat de Amerikaanse politici op de valreep toch nog een begrotingsakkoord wisten te sluiten.

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 2,4 procent hoger op 13.412,55 punten en de brede S&P 500 klom 2,5 procent tot 1462,42 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 3,1 procent tot 3112,26 punten.

Eerder op de dag eindigde de AEX-index in Amsterdam 2,2 procent hoger op 350,21 punten en bereikte daarmee de hoogste slotstand in een jaar tijd. DeMidKap-index klom 2,4 procent tot 547,10 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen ook ruim 2 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3142 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 92,91 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.