VS stappen uit Unesco

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten trekken zich terug uit Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde donderdag dat het lidmaatschap per 31 december 2018 wordt opgezegd.

Het departement benadrukte dat het besluit niet lichtzinnig is genomen. De VS vinden dat Unesco ,,fundamenteel moet worden hervormd''. Ook zou bij de organisatie sprake zijn van vooroordelen tegen Israël.

De Unesco heeft de officiële opzegging reeds binnen. De organisatie, onder meer bekend van de Werelderfgoedlijst, liet weten het vertrek van de Amerikanen te betreuren. Unesco-hoofd Irina Bokova sprak over een verlies voor de VN-familie.

Moeizaam

De relatie tussen Unesco en de VS is al langer moeizaam. Washington stopte in 2011 met het betalen van de contributie nadat Unesco had besloten de Palestijnen het volwaardige lidmaatschap van de organisatie te geven. De VN-organisatie kwam daardoor in problemen omdat de VS goed waren voor 22 procent van het budget.

De VS lieten weten wel betrokken te willen blijven bij de organisatie, maar niet als lid. Washington wil als waarnemer de Amerikaanse ,,denkbeelden en perspectieven'' onder de aandacht blijven brengen binnen Unesco.

0 Reacties Doe mee met de discussie →