Wall Street op lichte winst

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine plussen zien. De stemming werd gesteund door positieve rapporten over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten en de Amerikaanse dienstensector. Beleggers waren echter wel wat voorzichtig door de vrees dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken mogelijk dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,1 procent hoger op 13.404 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 1463 punten. De technologiebeurs Nasdaq bleef vrijwel onveranderd op 3100 punten.

Voorbeurs bleek dat de werkgelegenheid in de VS in december met 155.000 banen is gegroeid. Economen hadden gerekend op 153.000 nieuwe banen. De banengroei in november werd opwaarts bijgesteld van 147.000 tot 161.000 banen. De werkloosheid bleef vorige maand onveranderd op 7,8 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.

De bedrijvigheid in de dienstensector in de VS is in december sterker toegenomen dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex liet het hoogste niveau zien in 10 maanden. Het cijfer viel bovendien hoger uit dan economen hadden verwacht.

De fabrieksorders in de VS zijn in november gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande maand. De stagnatie was onverwacht, economen rekenden in doorsnee op een stijging met 0,4 procent.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) kwam een dag eerder naar voren dat een flink aantal Fed-bestuurders ervan uitgaat dat de centrale bank dit jaar stopt met het opkopen van obligaties om de economie aan te jagen. Het opkopen van obligaties is het belangrijkste instrument dat de Fed heeft om de economie te ondersteunen, nu de rente al enkele jaren op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent staat.

Farmaceut Eli Lilly won 3,3 procent. Het bedrijf gaf een winstverwachting voor 2013 die hoger ligt dan de verwachtingen van analisten. Cosmeticaconcern Avon Products ging 3 procent omhoog na een adviesverhoging door Bank of America.

Technologiefondsen hadden het juist zwaar. Zo verloor Apple 2,1 procent, Microsoft daalde 1,4 procent en Intel moest 1 procent achteruit.

De euro stond op 1,3049 dollar, tegen 1,3054 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie stond een fractie hoger op 92,96 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.