Bewoonster: brand garage begon in mijn auto

AMSTERDAM (ANP) – De brand die dinsdag uitbrak in parkeergarage Markenhoven in het centrum van Amsterdam, begon in een auto van een bewoonster van een van de woningen boven de garage. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een bijeenkomst voor getroffenen.

Een vrouw nam tijdens de bijeenkomst het woord en bekende dat haar auto vlam vatte toen ze dinsdag de garage inreed. Het lukte haar niet de brand onder controle te krijgen. De vlammen sloegen uiteindelijk over. Vijf auto's gingen door de brand in vlammen op. De vrouw kreeg na haar bekentenis applaus van de ongeveer 300 aanwezigen, zo zei een woordvoerder.

In de garage staan nog zo'n 150 auto's. Veel auto's hebben rook- en roetschade opgelopen. Mogelijk kunnen de voertuigen donderdag opgehaald worden. Omwonenden van de parkeergarage kregen woensdag weer de beschikking over stromend water. De felle brand had de hoofdleiding beschadigd.

Volgens de woordvoerder van het stadsdeel Centrum brachten dinsdag drie gezinnen de nacht in een hotel door. De meeste bewoners van het ontruimde appartementencomplex keerden dinsdagavond terug naar huis nadat hun woningen waren vrijgegeven.