Zijlstra pleit voor lijmpoging Duitse formatie

DEN HAAG (ANP) - Nieuwe verkiezingen in Duitsland zijn het slechtst denkbare scenario, nu de formatieonderhandelingen daar zijn vastgelopen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra maandag in Brussel.

Zijlstra noemde het spijtig dat de gesprekken tussen het CDU van bondskanselier Angela Merkel, de liberale FDP en de Groenen zijn vastgelopen. Maar opnieuw naar de stembus gaan lijkt hem een slecht idee. ,,Ze hebben pas één ronde gesprekken gehad. In Nederland hebben we er zeven maanden over gedaan. Ik zou zeggen overnieuw nadenken en dan opnieuw praten in plaats van nieuwe verkiezingen.''

De politieke impasse betekent volgens Zijlstra geen bestuurlijke crisis voor Europa, maar impact heeft het wel. Als Duitsland geen regering heeft ,,staat de boel hier niet stil, maar gaat het wel een stuk langzamer'', aldus Zijlstra.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  • Burgermans

    Heel goed dat de Duitse liberalen uit de onderhandelingen gestapt zijn. Merkel heeft Duitsland opgezadeld met miljoenen potentiële terroristen die nog vele decennia ellende over Duitsland zullen storten, daar moet een eind aan komen.