Zorgen in Kamer over Curaçao

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer volgt met argusogen de ontwikkelingen op Curaçao. De gouverneur van het eiland benoemde zaterdag een nieuwe interim-regering. De demissionaire en ontslagen premier Gerrit Schotte vindt dat een staatsgreep en verschanst zich met een van zijn ministers in het gebouw van de ministerraad.

Ronald van Raak van de SP is het meest uitgesproken. Hij vindt dat landen in de regio zich moeten uitspreken voor de interim-regering die er nu zit. Nederland kan ook eigenlijk niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het eiland, onder meer omdat Schotte volgens hem gewoon een zetbaas is van de maffia. Dat de demissionaire premier nu weigert te gaan is een 'feitelijke coup'.

Van Raak van de SP is zelfs een beetje ongerust over Nederlandse toeristen op het eiland. ,,Niet over de Nederlanders die er wonen. De eilandbewoners zijn ontzettend aardig en ontzettend gastvrij.'' Ze zullen mensen die ze kennen echt niet gauw iets doen, weet Van Raak. Maar de toeristen kennen de verhoudingen en de gevoeligheden niet zo en dat zou misschien verkeerd kunnen overkomen, vreest hij.