Zorgen over cijfers en China op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street maakten zich maandag, evenals hun Europese collega's eerder op de dag, zorgen over de afkoeling van de Chinese economie. Daarnaast wachtten ze gespannen op de komende reeks derdekwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 13.583,65 punten en de S&P 500-index daalde 0,4 procent tot 1455,88 punten. De Nasdaq verloor 0,8 procent tot 3112,35 punten. De technologiegraadmeter werd vooral gedrukt door Apple (min 2,2 procent) dat voor de derde handelsdag op rij koersverlies leed. China Labor Watch stelde dat een fabriek van Foxconn, dat Apple's iPhone maakt, grotendeels was stilgelegd door een staking. Foxconn ontkende het bericht.

Maandag verlaagde de Wereldbank de groeiverwachtingen voor opkomende landen in de regio Asia Pacific. De Wereldbank voorziet het risico dat de Chinese economie meer afkoelt en dat het lagere groeitempo langer aanhoudt dan marktvorsers op dit moment voorzien. Andere landen waarover de geldschieter zich zorgen maakt zijn Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Thailand, Cambodja en Mongolië.

De aanhoudende schuldencrisis in Europa heeft bijgedragen aan de verslechterde vooruitzichten voor China, dat veel exporteert naar het continent. Het grootste struikelblok voor beleggers is dat de toekomst moeilijk is in te schatten. ,,De crisis kan nog jaren voortslepen. We hebben het eind geenszins in zicht'', aldus een beleggingsstrateeg van Wells Fargo Advisors.

Ook voor de derdekwartaalcijfers zijn marktkenners somber. Analisten gaan er van uit dat de winsten in het derdekwartaal op jaarbasis met 2,4 procent zijn gedaald, hetgeen de eerste daling in 3 jaar zou betekenen.

De sombere prognose komt deels op het conto van grote concerns als Caterpillar (onveranderd) en FedEx (min 0,1 procent) die recent met winstwaarschuwingen kwamen. Aluminiumproducent Alcoa (plus 0,3 procent) trapt dinsdag het zogeheten cijferseizoen af.

Uit gegevens van persbureau Thomson Reuters blijkt dat 91 bedrijven uit de S&P 500-index een sombere prognose hebben afgegeven tegen 21 positieve vooruitzichten. De ratio van 4,3 is de laagste sinds het derde kwartaal van 2011.

De euro noteerde 1,2970 dollar, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurzen.