Fans giechelen en gapen tijdens Fifty Shades

Beroemd
door anp
donderdag, 12 februari 2015 om 2:12
fans giechelen en gapen tijdens fifty shades1423704032
De fans hebben er lang, heel lang op gewacht. Maar woensdagavond was het dan toch zo ver: 35.000 uitverkorenen mochten tijdens de zogenoemde Ladies Night als eerste in Nederland de verfilming van bestseller Fifty Shades of Grey zien. Bioscoopexploitant Pathé had de film in enkele tientallen zalen geprogrammeerd om zoveel mogelijk belangstellenden te kunnen herbergen.
Het boek, waarvan er wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren zijn verkocht, vertelt over de sadomasochistische relatie tussen een jonge miljardair en een naïeve literatuurstudent. Huisvrouw Trudie, die met een groep vriendinnen naar de Ladies Night in Den Haag is gekomen, heeft de roman de afgelopen week nogmaals gelezen. "Het is een prachtig verhaal, dat zich heel specifiek op vrouwen richt", vindt ze. "Het weet je fantasie enorm te prikkelen en sleept je vanaf de eerste bladzijde mee met de fantasieën en emoties van de hoofdpersonen."
De film lijkt dat effect toch minder te hebben op de ruim vijfhonderd dames in deze zaal. De aanwezigheid van een gespierde halfnaakte twintiger in het voorprogramma veroorzaakte een wat giechelige sfeer die eigenlijk twee uur lang bleef hangen. Scènes die duidelijk broeierig bedoeld waren, werden ontvangen met gelach. "Heeft de regisseur soms een komedie willen maken?", roept een aangeschoten dame net iets te hard na weer een seksueel geladen dialoog op het witte doek.
Het goedgevormde lijf van hoofdrolspeler Jamie Dornan kan de goedkeuring van de meeste vrouwen wel wegdragen: elke keer als de acteur zijn shirt uittrekt, gaat er een goedkeurend gemompel door de zaal. Maar de scènes in de sm-kamer van Christian Grey, waar de zweepjes en handboeien tevoorschijn komen, leiden weer tot lachsalvo's en veel gepraat. "Waar betaalt hij al die auto's en helikopters eigenlijk van?" vraagt een studente - die de roman niet gelezen heeft - aan een jaargenoot die voor de derde keer in een paar minuten luidruchtig gaapt.
Ook Trudie is na afloop toch wat teleurgesteld. "Het boek was echt beter", knikt ze. "Daar kan je lekker je eigen fantasie op loslaten. En daar kunnen de filmbeelden uiteindelijk toch nooit aan tippen." Fifty Shades of Grey draait vanaf donderdag in heel Nederland in de bioscopen.