*

Welingelichte Kringen.nl
WOENSDAG 01 OKTOBER 2014 

Eten om niet te vergeten

Eten om niet te vergeten
Door - zaterdag 23 maart 2013, 12:45 in categorie: Boeken

Wetenschappers hebben aangetoond dat kauwen gunstig is voor de concentratie en het geheugen. Toch eten veel ouderen vaak geprakt of gepureerd voedsel. Eten is ook een belangrijke gebeurtenis in het leven van ouderen. Hun dagschema is niet zo vol meer en de maaltijd is iets om naar uit te kijken. Toch zijn veel ouderen ondervoed: naar schatting 25 tot 40% in de ziekenhuizen, 20 tot 25% in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en 15 tot 25% als ze thuiszorg krijgen. Verder neemt het aantal ouderen toe, terwijl de zorg afneemt.

Dat viel 3 studenten van de Universiteit van Tilburg op toen ze informatie verzamelden over voeding en dementie. Het is de basis voor een boek geworden: Eten om niet te vergeten. Geen kookboek voor dementerenden, maar een praktische gids voor iedereen die voor ouderen kookt of ze helpt met eten.

Diverse deskundigen dragen hun steentje bij. Geriater Dr. Anneke van der Plaats, specialist op het gebied van de invloed van omgevingsfactoren op het gedrag van dementerenden legt uit hoe belangrijk de presentatie van de maaltijd is. De hersenen van dementerende ouderen verwerken informatie op een andere manier. Daardoor kun je met de lekkerste maaltijd alsnog de plank volledig misslaan.

Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie en directeur van het VUmc, legt uit welke voedingsstoffen je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Voeding is niet alleen van invloed op concentratie en geheugen, maar ook op evenwicht en de coördinatie van bewegingen. Dat gegeven werken 2 diëtisten verder uit.

Een ander punt is dat gerechten met ‘de smaak van vroeger’ beter smaken en – als er sprake is van (beginnende) dementie – herinneringen levend houden. Relatief nieuwe dingen, zoals rucola en courgettebloemen vallen minder in de smaak dan ‘ouderwetse groenten‘. Het boek bevat ook 25 recepten van ouderenkok Geert Ameel om meteen mee aan de slag te gaan.

 

Eten om niet te vergeten
Lekker koken voor (dementerende) ouderen
Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot
€ 14,95
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021552729

 


Wil je reageren? Klik hier!
  • Jannie Ooms

    ‘Ouderenkok’ ? Bestaan die mensen dus? Dat verklaart dan misschien waarom het eten in het verzorgingshuis waar mijn moeder verblijft doorgaans kraak noch smaak heeft. Zo’n ouderenkok heeft zich daarin dus gespecialiseerd. Hoe verzinnen ze het…

  • John JohnN

    Voor “concentratiekauwen” moet je wel tanden en kiezen hebben.