Pasen in Griekenland

Cultuur
vrijdag, 22 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Pasen is het grootste feest in Griekenland. Het begint met 40 dagen vasten. Deze periode wordt 'Sarakosti' genoemd en in Griekenland nemen nog steeds veel mensen deel aan de vasten, vooral in de dorpen. Men eet tijdens de vasten alleen natuurlijke voedingsmiddelen. Er wordt geen vlees, zuivel, vis en gevogelte gegeten. Op woensdag en vrijdag gebruikt men geen olijfolie bij de maaltijd. Schelpdieren en inktvis mogen wel gegeten worden, omdat ze geen bloed hebben. Op Palmzondag, de eerste dag van de Heilige Week, wordt alleen vis geserveerd. Op zaterdag vóór Pasen, wordt het eten dat op Paaszondag zal worden geserveerd naar de kerk meegenomen om het te laten zegenen door de priester.
In de week voor Pasen worden de voorbereidingen voor dit belangrijke feest in alle dorpen getroffen. De voorbereidingen voor Pasen houden in: het schoonmaken (soms verven) van het huis, het versieren van de straten, het bakken van de Tsourékia (paasbroodjes) en het verven van de paaseieren.
Goede Vrijdag is de dag van rouw. De dood van Christus wordt herdacht. De avod begint met een mis. De icoon van Christus wordt op de Epitafios gelegd, die het graf van Christus symboliseert. De Epitafios wordt door het dorp of de stad gedragen en veel inwoners van het dorp lopen mee met de processie. Langs de route gooien de mensen bloemen naar de epitafios. De gelovigen lopen onder de Epitafios door.
epitafios
Op 'Grote Zaterdag' gaat men om 11 uur 's avonds naar de kerk, waar alle lichten worden gedoofd. Men wacht in stilte en duisternis af totdat de priester, om klokslag middernacht, een kaars vanaf het altaar met het Heilige Vuur (dat nooit wordt gedoofd), ontbrandt. Het vuur gaat de kerk rond zodat ieder zijn eigen kaars ermee kan aansteken - en mee naar huis kan nemen.Vervolgens verkondigd de priester: Christós Anésti, gevolgd door de gemeente: Alithós Anésti, wat betekent: Christus is opgestaan, Waarachtig Hij is Opgestaan! Dan worden de klokken geluid, het paasvuur wordt aangestoken en het vuurwerk barst los.
Op 1e Paasdag mag er weer gegeten worden. Er wordt een lam aan het spit in de buitenlucht geroosterd. Men gaat bij elkaar op bezoek en er wordt gezamenlijk gegeten, gedronken en gedanst.
Het Grieks-orthodox Pasen valt dit jaar op dezelfde dag als het christelijk Pasen, maar dat is niet altijd zo. Dit komt doordat de orthodoxe kerk voor de berekening van de paasdatum nog steeds de Juliaanse kalender gebruikt, waardoor er meestal een verschil ontstaat. Als je volgend van de partij wil zijn: het Grieks-orthodoxe Pasen valt dan op 15 april.