Welingelichte Kringen.nl
ZONDAG 24 MEI 2015 

Bruce Springsteen bezingt hedendaags Amerika: Sloopbal

Een album dat dichter op de zenuw zit dan ooit
Door - vrijdag 17 februari 2012, 00:00 in categorie: Cultuur

Op de persconferentie werd Bruce Springsteen gevraagd of hij voor een gewapende opstand in Amerika is. Hoewel Bruce lachte, zegt de vraag al genoeg over de razernij op zijn nieuwe album Wrecking Ball (sloopbal). ‘Het is slecht, onpatriottisch en on-Amerikaans wat ons land is aangedaan en niemand is daarvoor verantwoordelijk gesteld,’ stelt Springsteen. Hij heeft op zijn album geput uit de Amerikaanse canon van folk, burgeroorlog strijdliederen, Ierse rebelsongs en gospel. Het resultaat is een kreet van pijn en ongeloof, een album dat dichter op de zenuw zit dan ooit, en zich ontpopt als een zoektocht naar verlossing: Hold tight to your anger/ And don’t fall to your fears … Bring on your wrecking ball.

Op Wrecking Ball wordt de toon gezet door het grootse, bombastische : We Take Care of Our Own  (we zorgen wel voor onszelf) –  het  Born in the USA voor deze tijd – waarin deze stoplap van de Amerikaanse gewone man bezongen wordt met spottende ironie door iemand die in zijn hart nog steeds wil geloven dat het waar is: From the shotgun shack to the Superdome/ There ain’t no help, the cavalry stayed home.

Het album is de laatste waarop Clarence Clemons, de legendarische saxofonist van de E-Street Band die vorig jaar overleed, te horen is. Springsteen: ‘Als ik die sax in Land of Hope and Dreams hoor aanzwellen, dat is een heerlijk moment.’Bron(nen):   The Guardian