D66: fonds voor juridische hulp journalist

Cultuur
door anp
dinsdag, 03 mei 2016 om 7:01
d66 fonds voor juridische hulp journalist1462253075
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zou een fonds moeten oprichten voor juridische bijstand aan Nederlandse journalisten die vervolgd dreigen te worden in een land waar de de persvrijheid onder druk staat. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleit daar dinsdag voor, op de Internationale Dag van de Persvrijheid.
Volgens Sjoerdsma laat de zaak Ebru Umar zien dat persvrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is. De columniste werd onlangs opgepakt in Turkije wegens belediging van president Recep Tayyip Erdogan. Na een nacht cel werd Umar weer vrijgelaten, maar zij mag Turkije niet uit.
Nederland biedt in dit soort zaken consulaire bijstand. D66 wil dat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zorgt voor een fonds zodat journalisten standaard financieel worden bijgestaan in juridische kosten. ,,De kosten daarvan zijn beperkt, maar journalisten zijn er enorm mee geholpen. Zij kunnen nu financieel kapot geprocedeerd worden door autoritaire regimes´´, vindt Sjoerdsma. Hij denkt met een half miljoen euro, dat uit het Mensenrechtenfonds kan komen, al een eind te kunnen komen.