Waarom een schroefdop beter is dan een kurk

Over wijn kun je ongelimiteerd pretentieus doen.

Dat begint al bij de fles: we associëren wijn met een draaidop (in plaats van een kurk) met een goedkoop armoeiig flutwijntje.

Ten onrechte:

Wijnexpert en wijnimporteur Jessica Brady geeft aan de Huffington Post drie doodeenvoudige redenen waarom de schroefdop beter is:

1. De wijn heeft nooit meer ‘kurk’

Wijn met een draaidop kan niet naar kurk smaken. Er is namelijk geen kurk..

Een wijn met kurk is niet een wijn waarin kleine stukjes kurk drijven. Een wijn met kurk is besmet. Dat komt door de organische verbinding 2,4,6-trichlooranisol, kortweg TCA. De verbinding treed op door de inwerking van bacteriën op chloorfenolen. Deze komen vaak uit bestrijdingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen die gebruikt worden om kurken te maken en om wijnflessen te steriliseren.

TCA heeft vele magnifieke wijnen verpest door ze te laten smaken en ruiken naar een vieze muffe kelder.

Als algemene vuistregel geeft Jessica Brady: één op de twaalf wijnen heeft de gevreesde kurksmaak. “Het is zo pijnlijk als je tien jaar hebt gewacht om een ​​fles te openen om vervolgens te ontdekken dat de wijn kurk heeft” aldus Brady.

2. Geen gepruts met een kurkentrekker

Wél wijn hebben maar géén kurkentrekker kan dorstige mensen tot wanhoop drijven.

Er zijn verscheidende manieren om een kurk uit een wijnfles te krijgen zonder kurkentrekker, maar eenvoudig is dat niet.

”Mensen gebruiken nog steeds kurk voor romantiek” aldus brady. ”Ouderwetse wijngaarden zijn keiharde kurkfanaten”.

3. Het is beter voor de wijn

Niet onbelangrijk: het komt de wijn ten goede. De schroefdop zorgt ervoor dat er geen zuurstof in de wijn komt, wat helpt de smaak van de wijn te behouden.

Sommigen beweren  dat vollere wijnen profijt hebben van een beetje zuurstof. Maar Jessica Brady is het daarmee oneens: ” Het is gewoon beter voor de wijn aan het eind van de dag”.

 

 

 

 

 

Bron(nen):   Huffington Post