Woningmarkt nog slechter door discussie over overdrachtsbelasting

Economie
donderdag, 23 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het is mogelijk goed voor de zieke Nederlandse woningmarkt als de overdrachtsbelasting niet zou bestaan, maar het is niet goed als daar heel lang onduidelijkheid over gaat ontstaan: tussen plan en wet gaan in Nederland doorgaans jaren voorbij. En al die tijd heeft, zeker de koper, er belang bij nog even te wachten.
‘Wat echt funest is voor de woningmarkt, is een langdurige discussie over de overdrachtsbelasting’, stelt Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam in het FD. ‘Als mensen denken dat hij in de toekomst zal worden geschrapt, stellen ze een eventuele koop nog verder uit.’
De schatkist loopt per jaar €3,5 mrd mis als de belasting wordt afgeschaft. Dat kan worden gedekt door btw te heffen op de verkoopwinst, een voorstel eind vorig jaar van het Centraal Planbureau (CPB). Dit wordt in aanloop naar Prinsjesdag allemaal nog besproken, maar Haagse bronnen melden dat deze route wel erg ingewikkeld is omdat de Europese Unie akkoord moet gaan met een dergelijke btw-ingreep. Aanpakken van de hypotheekrente wordt als politiek onhaalbaar ingeschat.
Afschaffen of verlagen van deze belasting, die met 6% het leeuwendeel van de transactiekosten in een huizenkoop vormt, moet de woningmarkt uit het slop trekken, is de redenering. Onbedoeld gevolg van het aanzwengelen van deze discussie is dat een vroege lente van de woningmarkt mogelijk in de knop wordt gebroken. Uit CBS-cijfers over mei bleek dat er voor het eerst in drie maanden meer huizen zijn verkocht dan een jaar geleden. De huizenprijzen dalen al meer dan twee jaar.