Woningmarkt goed uit de startblokken

Economie
door anp
donderdag, 07 april 2016 om 10:15
woningmarkt goed uit de startblokken1460016974
De Nederlandse woningmarkt is het jaar goed begonnen. Volgens makelaarsorganisatie NVM neemt het aantal woningverkopen nog altijd toe en zitten de huizenprijzen nog steeds stevig in de lift.
Bij NVM-makelaars verwisselden in het eerste kwartaal 34.810 koopwoningen van eigenaar, bijna een vijfde meer dan een jaar geleden. Het is al het elfde opeenvolgende kwartaal dat het aantal transacties hoger ligt dan een jaar eerder. Vooral nieuwbouwhuizen waren flink meer in trek. ,,De mate waarin het herstel voortzet, is licht verrassend'', stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. Hij schrijft die ontwikkeling vooral toe aan de aanhoudend lage hypotheekrente.
Ook de huizenprijzen laten al lange tijd een stijgende lijn zien. Hier gaat het om een reeks van negen kwartalen. De afgelopen drie maanden werd voor verkochte woningen gemiddeld 225.000 euro neergeteld. Dat is 5,5 procent meer dan vorig jaar en 1 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. ,,De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog ruim 9 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 11,3 procent hoger dan op het dieptepunt'', aldus Hukker.
Onder water
De makelaarsvoorman verwacht dat ook het tweede kwartaal van 2016 positief zal uitpakken. Hij gaat uit van 10 tot 15 procent meer huizendeals in vergelijking met de maanden januari, februari en maart. De prijzen zullen naar verwachting kwartaal op kwartaal tenminste 1 procent stijgen. Wel blijven de regionale verschillen groot. In de oververhitte grote steden kunnen de prijzen zo 5 procent oplopen, er zijn ook gebieden waar ze nagenoeg gelijk zullen blijven.
Er zijn nog wel een aantal obstakels die verbetering van de doorstroming op de markt in de weg staan. Zo kampen nog altijd 800.000 huishoudens met een woning die 'onder water' staat. Hun huis is op de markt minder waard dan hun hypotheekschuld. Ook lijkt de verhuisbereidheid onder 50-plussers af te nemen, omdat die door beperkende regelgeving soms moeite hebben hun hypotheek rond te krijgen.
Verder hebben jongeren en singles soms veel problemen om voldoende eigen geld bij elkaar te verzamelen om een huis te kunnen kopen. De makelaars roepen de overheid op van dit soort punten werk te maken.