Bloedbad op beurzen na brexit

Economie
door anp
vrijdag, 24 juni 2016 om 16:00
bloedbad op beurzen na brexit1466777058
AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa stonden vrijdagmiddag nog altijd diep in het rood. De uitslag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie zorgde voor een bloedbad op de beursvloeren. De Britse bevolking sprake zich uit voor een vertrek uit de EU, hetgeen door veel beleggers toch als verrassing kwam.
De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel op Wall Street 4,6 procent lager op 429,19 punten. De MidKap zakte 5,6 procent tot 612,26 punten. De beurs in Londen ging 2,4 procent omlaag, Frankfurt en Parijs verloren tot 7 procent. Milaan en Madrid daalden tot 10,6 procent.
Vooral de financiële sector kreeg rake klappen. ING (min 13,5 procent) was de grootste daler in de AEX, Aegon zakte krap 10 procent en ABN AMRO kelderde 8,4 procent. ArcelorMittal en Randstad stonden ook bij de grootste verliezers met minnen tot 11,6 procent. De AEX kende geen winnaars.
Geen winnaars
Ook in de MidKap waren geen winnaars. Bouwer BAM sloot de rij met een min van 12,3 procent. BAM heeft een grote blootstelling aan de Britse markt. Air France-KLM duikelde ook ruim 12 procent omlaag en Delta Lloyd koerste ruim 11 procent lager. Ook alle middelgrote fondsen stonden in het rood.
Ook elders in Europa gingen de banken hard naar beneden. In Londen zakten RBS en Barclays 14 procent en Lloyds Banking Group verloor bijna 21 procent. In Parijs kelderde Crédit Agricole 13 procent en BNP Paribas ging meer dan 16 procent onderuit. Deutsche Bank verloor krap 12 procent. Het Spaanse Banco Santander dook 18 procent in de min en het Italiaanse UniCredit leverde 19 procent in.
Olie
Het Britse pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar. Centrale banken wereldwijd houden de bewegingen van de Britse munt scherp in de gaten en staan klaar om op de valutamarkten in te grijpen. De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels al ingegrepen om de sterke stijging van de frank binnen de perken te houden.
Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent minder waard op 47,95 dollar. Brentolie daalde 4,5 procent tot 48,59 dollar. De goudprijs ging juist hard omhoog. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.
De euro zakte naar 1,1050 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder.