Hoe je smaak wordt beïnvloed door je servies

Warme chocolademelk smaakt lekkerder uit een oranje kop, dan uit een witte of rode mok. Dat blijkt uit recent onderzoek, waarin werd aangetoond dat servies een grote invloed heeft op onze smaakperceptie.

Onderzoekers van de universiteit van Valencia en Oxford gaven 57 mensen een beker chocolademelk in een plastic bekertje. Die bekertjes waren rood, wit of crème of oranje. De binnenkant van de bekertjes was wit. De proefpersonen gaven aan dat ze de drank uit het oranje bekertje verreweg het lekkerst vonden. Het smaakte volgens hen zoeter en had een betere geur, terwijl in werkelijkheid de zoetheid en geur niet wordt beïnvloed door de kleur van een beker.

Dat de smaak van voedsel wordt beïnvloed door het servies is niet nieuw. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat gele blikjes de perceptie van citroensmaak in frisdrank stimuleren. En als drankjes roze zijn van kleur, worden ze over het algemeen zoeter beschouwd.

Volgens de onderzoekers kunnen wetenschappers dit nieuwe onderzoek gebruiken om te achterhalen hoe de hersenen visuele informatie combineren met onze smaakpapillen. Daarnaast kunnen koks, cateraars en de verpakkingindustrie een voordeel halen uit de studie, door meer en beter na te denken welk voedsel met welke kleur servies of verpakking gecombineerd zou moeten worden.

Bron(nen):   Daily Mail      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  • catchit64

    Tatadaaaaa….. weer een Stapel achtig onderzoek.
    Mag ik de onderzoeken even zien. Schei toch uit met het publiceren van dit soort onzinnige onderzoeken die nooit hebben plaats gevonden.

  • jan bosscher

    Ook heel interessant voor de placebo industrie, maar dat wisten de heren natuurlijk al lang.