Vlees voor de barbecue marineren in bier is gezonder

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 28 maart 2014 om 9:49
welingelichtekringen header 1
Polycyclische aromatische koolwaterstoffen of polycyclische aromaten, kortweg PAK's, zijn een groep giftige stoffen die o.a. ontstaan als vlees op hoge temperatuur gebakken wordt en zeker als het aanbrandt op de barbecue. PAK's komen ook voor in sigarettenrook en uitlaatgassen en uit dieronderzoek is gebleken dat ze kankerverwekkend zijn. Ook is uit eerder onderzoek gebleken dat mensen die veel gegrild vlees eten meer kans hebben om darmkanker te krijgen. Een groep Europese wetenschappers heeft nu vastgesteld dat vlees dat gemarineerd is in bier voor je het op de barbecue legt aanzienlijk minder PAK's bevat. De wetenschappers marineerden stukjes varkensvlees gedurende 4 uur in pils, alcoholvrij of donker bier. Nadat het vlees op de barbecue goed doorgebakken was, onderzochten ze het aantal PAK’s in het vlees en vergeleken dat met de aantallen van vlees dat niet gemarineerd was. Het vlees dat gemarineerd was in pils bevatte 13% minder PAK’s, met het alcoholvrije bier was dat 25% en met het donkere bier zelfs tot 53%.