Maxi-Cosi maakt baby ècht dik

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 29 april 2014 om 6:38
19a8882d404638720030fc1fb22a116b
De rubriek waarin NRC-Next kijkt of beweringen in de media kloppen, boog zich over artikelen die gingen over de Maxi-Cosi. De schommelstoel voor kleine kinderen zou er voor zorgen dat baby's te weinig lichaamsbeweging krijgen. Daar zou het dik worden van mensen al mee beginnen. Next deed onderzoek naar het waarheidsgehalte van de stelling. En hij klopt.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) volgde zo’n 2.800 kinderen vanaf hun geboorte. Een deel van hen zat als baby meer dan één uur per dag in een babyzitje. Deze kinderen bleken op tweejarige leeftijd dikker te zijn dan kinderen die niet zoveel tijd doorbrachten in babyzitjes, stelden de onderzoekers vorig jaar vast.
„Logisch”, zegt Pieter Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde aan het UMCG. „Een baby kan in een Maxi-Cosi niet trappelen of zijn armen bewegen. Kinderen die veel tijd in zo’n zitje doorbrengen, bewegen minder en worden uiteindelijk dus ook zwaarder.” Volgens Sauer bewijzen meerdere Duitse studies dat kinderen die op 2,5-jarige leeftijd dikker zijn dan hun leeftijdsgenoten, later ook meer kans hebben op overgewicht.