Voeg dit toe aan je kopje thee voor wittere tanden

gezondheid
dinsdag, 19 maart 2024 om 10:40
thee kop 0
Drink je regelmatig koffie, thee of rode wijn, dan is er een kans dat je tanden hierdoor gaan verkleuren. Dit heeft te maken met de uitwerking van de tannines die in al deze drie smakelijke dranken aanwezig zijn. Gelukkig is er, in ieder geval voor fervente theedrinkers, een simpele manier om je gebit hiertegen te beschermen.
Tannines zitten vooral in zwarte thee, maar zijn in mindere mate ook in groene thee te vinden. Deze polyfenolen zijn van invloed op de smaak, kleur en structuur van thee, koffie, wijn en chocolade. Ze geven rode wijn zijn typerende, beetje wrange smaak, verhogen de houdbaarheid en laten soms vlekken achter op de tanden.
Er kunnen zelfs kleine, onzichtbare scheurtjes ontstaan in je tandglazuur wanneer je gebit veelvuldig in aanraking komt met tannine. Wil je ervoor zorgen dat ze minder schade en verkleuring aanrichten, doe dan een wolkje melk in de thee.
"Door een scheutje melk toe te voegen aan je kopje thee zorg je ervoor dat het drankje veel minder kans krijgt om lelijke vlekken achter te laten", zegt dokter Ava Chow van de universiteit van Alberta. Met haar team bestudeerde ze menselijke tanden in bakjes thee met en zonder melk. Na 24 uur werden de tanden uit de bakjes gehaald en werd de kleur ervan gecontroleerd.
De tannines laten een residu achter op je tanden, dat voor vlekken kan zorgen. Maar melk bevat een grote hoeveelheid van het eiwit caseïne, wat zich hecht aan de tannine en zodoende vlekken en verkleuringen van de tanden tegengaat. Melk werkt zelfs beter dan de meeste whitening tandpasta's.