5 slechte gewoonten voor je tanden

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 12 oktober 2015 om 16:02
welingelichtekringen header 1
Het begint allemaal met een goed verzorgd gebit en gelukkig is het helemaal niet zo lastig om dat met poetsen en flossen te onderhouden. Er zijn echter ook een aantal gewoonten die minder goed zijn voor de tanden. TIME verzamelde enkele veelvoorkomende fouten waarmee mensen hun gebit beschadigen. Hieronder zijn er zes te vinden:
  1. Tandenborstel overpoetsen
    Het heeft helemaal geen nut om je eigen tandenborstel schoon te maken in de vaatwasser of magnetron. Tandenborstels zitten wellicht vol met bacteriën, maar zo lang je tandenborstel niet in contact komt met andere tandenborstels zijn dit nog altijd je eigen bacteriën en er is nog nooit iemand (aantoonbaar) ziek geworden van zijn eigen tandenborstel. Even goed spoelen met kraanwater en laten opdrogen is voldoende.
  2. Social Media gebruiken als tandarts
    Het internet staat vol met tandheelkundige tips die meer schade aanrichten dan dat ze helpen. YouTube filmpjes om zelf je tanden te bleken, dit kan je beter aan de expert overlaten want je kan je tanden stevig beschadigen op deze manier.
  3. Natte tandenborstel in toilettas bewaren
    Bacteriën houden van vochtige omgevingen en de toilettas is daarop zeker geen uitzondering. Probeer je tandenborstel dan ook altijd te bewaren in een apart doosje in je toilettas en laat hem bij voorkeur opdrogen voor je hem opbergt. Zodra je op de plek van bestemming bent aangekomen moet je hem ook zo snel mogelijk weer uitpakken.
  4. Tandenstokers
    Ze zijn nog steeds heel handig als er voedsel tussen je tanden blijft steken op een restaurantavondje, maar in feite zijn tandenstokers een slechte vervanger voor flosdraad. Tandenstokers kunnen versplinteren of breken en de kans dat je schade aanbrengt aan het tandvlees is groot.
  5. Fruitsappen
    Iedereen is tegenwoordig gezond bezig met fruitsappen, of het nu zelfgemaakte smoothies zijn of een flesje uit de supermarkt. En ook al zitten de sapjes vol met vitaminen en andere goede voedingsstoffen, ze zitten ook vol met agressieve zuren en suiker die heel slecht zijn voor je tanden.
Bron(nen): TIME