Welingelichte Kringen.nl
WOENSDAG 25 MEI 2016 

Virus bedreigt de merel

'Het is een soort gehaktmolen die over onze merels gaat'
Virus bedreigt de merel
Door - dinsdag 9 oktober 2012, 15:19 in categorie: Gezond

In Duitsland zijn de afgelopen maanden honderdduizenden vogels, vooral merels, gestorven door het Usutu-virus. Nederland bereidt zich voor op een invasie van dat virus dat door muggen wordt overgedragen, meldt de Volkskrant.

Het virus, dat oorspronkelijk uit Swaziland komt, dook voor het eerst op in Wenen in 2001. Sindsdien verspreidt het zich gestaag door Europa. In Duitsland sloeg de merelsterfte vorig en dit jaar al grootschalig toe.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt dat de kans bestaat dat Nederland volgend jaar aan de beurt is. Vogelbescherming Nederland noemt dat ‘een naar vooruitzicht’. ‘Het is een soort gehaktmolen die over onze merels gaat.’

Steekmuggen, verantwoordelijk voor de overdracht op merels, kunnen het virus ook overbrengen naar de mens. In 2009 liepen twee Italiaanse patiënten met een verminderde afweer een zware hersenvliesontsteking op.

De universiteit van Utrecht vraagt particulieren dode merels niet aan te raken maar te melden: dwhc@uu.nl.

 

Bron(nen):   de Volkskrant     
  • http://twitter.com/SalonAsocialist FloatingSoulPeter

    1 van de mooiste zangvogels. Misschien niet de beste. Kan vrijwel alles nadoen. Van een (klassiek) muziekdeuntje tot aan een sirene van een politieauto ofzo die over de A28 raast.
    We genieten er elk jaar voorjaar weer van.

    Zou zonde zijn als ze helemaal verdwenen.