Slecht nieuws voor mensen die afvallen, zeker als het lukt

De halve wereld is sinds gisteren aan een of ander dieet begonnen. En het goede nieuws: een aantal van hen zal het lukken hun streefgewicht helemaal te halen, of een eind te komen.

Maar juist dan is er ook slecht nieuws. Want je zou denken dat je dan niet alleen gezonder bent geworden, en – als het je daarom te doen is – ook beter om te zien, maar je verwacht ook dat je er blij van zal worden. Gelukkiger misschien zelfs wel.

Helaas: de kans is groot dat je je geestelijk niet beter voelt maar slechter.

Een betrouwbare studie onderzocht 4 jaar lang een groep afvallers naast een groep niet-afvallers, die even dik waren bij aanvang. Degenen die slaagden in hun opzet (die er over een periode van 4 jaar in slaagde hun gewicht met 5 procent of meer te verlagen en hun nieuwe gewicht te houden)  hadden 52 procent kans zich depressiever en ongelukkiger te voelen dan degenen die dik waren gebleven. Je wordt van afvallen volgens die studie niet gelukkig. Ander onderzoek wijst er op dat je – voor je geluk – beter een dieet met weinig vet kunt volgen dan een dieet met weinig koolhydraten