Waarom we onze maaltijden in de verkeerde volgorde eten

De meeste mensen beginnen de dag met een licht ontbijtje, wat fruit en yoghurt bijvoorbeeld, om dan gaandeweg steeds zwaardere maaltijden te nemen. Dat is eigenlijk precies verkeerd.

Het zou veel beter zijn om juist zwaar te ontbijten, stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Patrick Rensen, hoogleraar endocrinologie van het LUMC, legt uit aan de NOS: “Het omkeren van de maaltijden heeft te maken met de twee soorten vetweefsel in je lichaam. Bruin vetweefsel zet glucose en vet eten om, om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hiermee verbrand je calorieën.”

De onderzoekers ontdekten dat het bruine vetweefsel onder meer door zonlicht vooral ‘s ochtends actief is. Daarna neemt de activiteit langzaam af om in de avond een dieptepunt te bereiken. Het is dus veel beter om in de ochtend meer te eten en in de avond minder.

Bron(nen):   NOS