Als je weinig koolhydraten eet, leef je mogelijk korter

Het is al een tijdje in de mode om weinig koolhydraten te eten. De mensen die een dergelijk dieet volgen willen afvallen of denken dat het gezond is. Maar steeds meer studies tonen aan dat het helemaal niet zo goed voor je is om koolhydraat-arm te eten. Uit een nieuw onderzoek blijkt zelfs dat je mogelijk korter leeft.

Voor een studie, die is gepubliceerd in The Lancet, volgden onderzoekers meer dan 25 jaar lang een groep van ruim 15.000 Amerikanen. Degenen die 50 tot 55 procent van hun calorieën uit koolhydraten haalden, hadden een lager risico op overlijden dan de groepen die meer of minder koolhydraten consumeerden.

Koolhydraten zitten in groenten en fruit, maar vooral in aardappels, brood, pasta en rijst. De wetenschappers schatten in dat de gematigde koolhydraat-eters vanaf hun vijftigste nog gemiddeld 33 jaar leefden. Dat is vier jaar langer dan degenen die 30 procent of minder van hun energie uit koolhydraten haalden en 2,3 jaar langer dan de mensen wiens dieet voor 30 tot 40 procent uit koolhydraten bestond. De proefpersonen die een dieet hadden van minstens 65 procent koolhydraten leefden 1,1 jaar korter.

Deze bevindingen komen overeen met eerdere studies die in totaal meer dan 400.000 mensen in zeker twintig landen omvatten. De onderzoekers speculeren dat een westers dieet, waarin koolhydraten worden beperkt, vaak leidt tot een lagere inname van groente, fruit en granen en een grotere consumptie van dierlijke eiwitten en vetten. En dat laatste wordt in verband gebracht met een snellere veroudering.

Professor Nita Forouhi van de universiteit van Cambridge legt uit: “Een belangrijke boodschap van deze studie is dat het niet voldoende is om te focussen op voedingsstoffen, maar dat je moet kijken naar de bron: is die dierlijk of plantaardig?” Ze besluit: “Als je je koolhydraatinname beperkt heeft dat voordelen mits je de calorieën vervangt met plantaardige voedingsmiddelen en niet met vlees.”

Bron(nen):   BBC