Dit zijn de 7 beste bronnen van ijzer

IJzer is een belangrijke voedingsstof. Voor vrouwen wordt 15 milligram per dag aanbevolen. Als je er te weinig van binnen krijgt, kun je last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn. Ook is de stof goed voor je haar, nagels en huid.

Het is niet zo eenvoudig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Daarom zetten we de zeven belangrijkste ijzerbronnen op een rij.

1. Linzen
150 gram linzen is goed voor een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer.

2. Rood vlees
Rood vlees is een bekende bron van ijzer, maar overdrijf er niet mee want verder is het niet zo gezond. Voor vegetariërs zijn er gelukkig genoeg alternatieven.

3. Pompoenpitten
Een handvol pitjes voorziet al in een vijfde van je dagelijkse ijzerbehoefte.

4. Quinoa
Quinoa zit vol ijzer. Zorg er wel voor dat je dit alternatief voor pasta langzaam kookt, zodat het fytinezuur in de quinoa de opname van ijzer en andere mineralen niet vermindert.

5. Broccoli
Één kopje gestoomde broccoli voorziet in tien procent van je behoefte aan ijzer. Bovendien zorgt de vitamine C in de groente ervoor dat het ijzer goed wordt opgenomen.

6. Pistachenoten
Deze heerlijke snack bevat vier keer zoveel ijzer als andere noten.

7. Pure chocolade
Ja het is echt waar: je kunt chocola eten voor je gezondheid. Één portie pure chocolade is goed voor twintig procent van je benodigde dagelijkse hoeveelheid ijzer.

Bron(nen):   HLN