Welingelichte Kringen.nl
ZONDAG 29 NOVEMBER 2015 

Sportmoment van het jaar uiterlijk-afhankelijk?

Door - woensdag 2 januari 2013, 09:39 in categorie: Mootz

Inmiddels is de periode van lijstjes weer voorbij. Tot vorige week blikten alle media massaal terug op politiek, wetenschappelijk maar misschien nog wel het meest op sportgebied. Ranomi Kromowidjojo, Ajax, Epke Zonderland, Oranje, Marianne Vos, allemaal schoten ze voorbij op meerdere media. Mooie herinneringen aan een wisselend succesvolle sportzomer.

De winnaars van het afgelopen sportjaar zijn zonder meer de medaille-winnaars van de Olympische Spelen, maar niet alleen sporters stegen tot grote hoogte. De herontdekking van Hans van Zetten, de landelijke doorbraak van de Handsome Poets met ‘Sky on Fire’. Radio 1 met een briljante sportzomer-programmering en de NOS bleek in staat iedere dag een spanningsboog te creëren en vast te houden, waardoor sportliefhebbend Nederland een maandlang amper aan werken toegekomen is. Er gebeurde weer zodanig veel tegelijk dat het voelt als jaren terug.

Een van de meest memorabele sportmomenten vond plaats in Londen. Tijdens de alles bepalende sprint op de wegwedstrijd wist Marianne Vos haar concurrenten Zabelinskaya en Armitstead voor te blijven op de Spelen. Een gouden huldiging, die nog extra glans kreeg door haar besluit het hele team uit te nodigen. Ondanks haar individuele medaille mochten haar teamgenoten meedelen in de vreugde in het Holland Heineken Huis en de Ridderzaal. Vos toonde zich niet alleen een groot sporter, maar ook een groots mens.

Toch had ieder terugblikkend medium veel meer aandacht voor de perfecte sprong van Epke Zonderland. Vanaf zijn landing (Je hoort op afstand de enthousiaste, licht-schorre, iets krakende stem van Hans van Zetten: ‘hij staat, hij staat’) stond vast dat Epke de prijs voor sportmoment van het jaar zou winnen. Een nog nooit vertoonde driedubbele zwaai, waarbij de uitvoering welhaast perfect was.  Alles klopte, een prestatie van wereldformaat. De altijd vrolijke, gespierde, blonde boy-next-door was in staat om heel Nederland mee te laten leven en – misschien nog wel knapper – hem het succes te gunnen. Een hype ontstond, iedereen wilde wat van sportheld Epke.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er zaken zijn die meespelen in de toewijzing van dit soort grootste jaarlijkse sportmomenten, anders dan de sportieve prestatie zelf. De prestaties van beiden zijn groots en laat duidelijk zijn dat Epke Zonderland een fantastische prestatie neergezet heeft en terecht door velen genoemd wordt. Toch denk ik dat als Marianne Vos eruit zou zien als Jessica Alba – door velen als knapste vrouw beschouwd – en Epke Zonderland als – de niet door enige schoonheid gehinderde – Franck Ribery, sommige media andere keuzes zouden hebben gemaakt. Wat denkt u?

Mart Roumen, sportjournalist en –professional

  • http://twitter.com/remonhendriksen Remon Hendriksen

    Een heel verhaal, en op het laatst ga je pas een beetje op je titel in. Je noemt volgens mij niet eens een argumentatie wáárom je dat denkt.

    Ik denk overigens dat het niet zo is. Zou niet weten waarom er (onbewust) naar uiterlijk gekeken zou worden bij zo’n verkiezing.