Welingelichte Kringen.nl
MAANDAG 30 NOVEMBER 2015 

Ster van Feyenoord speelde meestal matig tot slecht

Ster van Feyenoord speelde meestal matig tot slecht
Door - zondag 6 januari 2013, 10:48 in categorie: Mootz

Graziano Pellè: Opportunisme viert hoogtij bij Feyenoord

Dé publiekslieveling bij Feyenoord luistert naar de Italiaanse naam Graziano Pellè. De spits is dit seizoen gehuurd van het noodlijdende Parma. In een half seizoen presteert de spits het om clubtopscorer te worden en de vorige Rotterdamse held, John Guidetti, te doen vergeten in de Kuip.

Vandaar dat technisch directeur Martin van Geel mogelijkheden onderzocht om Pelle aan de club te binden. Zaterdag was het zover, Feyenoord presenteerde het 4-jarige contract.

Martin van Geel op de clubwebsite: ‘Met Graziano hebben we een uitstekende spits voor langere termijn aan ons weten te binden.’ Veel supporters en analytici zijn het eens met deze bewoording. Chris van Nijnatten schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad: ‘Met Pellè is Feyenoord volgend jaar kampioenskandidaat.’ De euforie is groot.

De Italiaanse publiekstrekker is uiteraard zelf ook trots op zijn contract: ‘Ik krijg hier alle vertrouwen, wat is terug te zien aan mijn prestaties op het veld,’ vertelt hij op de clubwebsite. ‘Feyenoord liet duidelijk merken dat het graag door wilde met mij en heeft daar ook veel werk voor gedaan. Het geeft daarom een heel goed gevoel dat ik hier ook de komende jaren speel.’

Maar dat wat een droomhuwelijk lijkt kan zeker in het voetbal zomaar verkeerd uitpakken. Er zijn drie argumenten waarom dit geen succesvolle transfer zou kunnen blijken.

Graziano Pellè is niet de jongste voetballer meer, met zijn 27-jarige leeftijd is hij vele jaren ouder dan de gemiddelde Feyenoord-voetballer en aan het eind van zijn contract is hij 31 jaar oud, een leeftijd waarop je geen speler meer met winst kan verkopen. Geen zwaarwegend argument, maar niet onbelangrijk.

Ook het verleden spreekt niet in het voordeel van de Italiaanse spits. Op 11 januari 2004 maakte Pellè zijn debuut in de Serie-A met US Lecce, sindsdien voetbalde hij bij acht verschillende clubs, waar hij in totaal slechts twee succesvolle seizoenshelften heeft gespeeld. Zijn laatste half jaar bij AZ Alkmaar en zijn huidige periode bij Feyenoord zijn succesvol gebleken, de rest was slecht tot matig. Hij scoorde als spits in 216 wedstrijden 53 doelpunten. De kans dat hij deze succesvolle prestatiecurve vast blijft houden bij Feyenoord is, gezien het verleden, uiterst klein.

Bij het kostenplaatje van transfers is de timing van cruciaal belang. Graziano Pellè is op dit moment een grote hype in Rotterdam en omstreken, hij scoort doelpunten, fleurt op persoonlijke titel de ‘ladies night’ op in de Kuip en ligt ook nog goed in de groep. Alles wat Pellè op dit moment aanraakt lijkt in goud te veranderen. Als hij dan aangeeft dat Feyenoord – juist nu – duidelijk liet merken met hem verder te willen, bekruipt mij het gevoel dat de onderhandelingen niet in het voordeel van Feyenoord werden gevoerd. Een kleine drie miljoen kostte de spits, maar wat Feyenoord maandelijks over gaat maken aan de spits is niet bekend.

Voor Feyenoord zou het fantastisch zijn als Pellè aan de lopende band blijft scoren, wellicht dat Van Nijnatten dan gelijk krijgt, voorlopig spreken de cijfers dit tegen en is de timing van Van Geel ook niet voordelig. De euforie onder de fans is in ieder geval groot, dat is ook wat waard.

 • Ger

  Weer een 020 liedje op de hoge schoól van journalistiek zouden ze eens het vak realistisch positief schrijven móeten in voeren en t vak azijnzeiken moeten afschaffen.

  Wat een bagger.

  • http://www.facebook.com/mart.roumen Mart Roumen

   Leuk dat je interesse toont in mijn stukken.
   Klein nuance verschil: Ik was vroeger fervent Feyenoord-supporter, nu meer neutraal, symphatie voor de club Ajax heb ik nooit gehad

 • RonaldHees

  Nagenoeg all cijfers spreken in het nadeel van Pelle . Daar is in ieder geval geen speld tussen te krijgen. Pelle is verder op zijn best een aardige targetspits.

 • Arjan

  “Vroeger een fervent Feyenoord supporter” Je bent het of je bent het niet. Dus dan ben je het ook nooit geweest!

 • Arjan

  Iets met “resultaten uit het verleden…….”