Privacy wordt piracy: Wees de boeven voor

Mootz
zondag, 01 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Veel dingen worden beter en vooral gemakkelijker door de nieuwe revolutie in ICT-land, maar helaas niet alles. Het enige dat echt nog privé is, is hetgeen jij in je hoofd hebt en nog aan niemand hebt verteld. De rest is publiek bezit, like it or not. Met de ICT-revolutie komt ook een nieuwe vorm van piraterij om de hoek kijken, niet van Big Brother of de overheid, eerder van kwaadwillende individuen die je werkelijk kapot kunnen maken in de online wereld.
Vroeger had je roddel en achterklap, dat ging van mond tot mond; daarna kreeg je de Story en aanverwante bladen, die daar zelfs hun brood mee verdienden. Omdat een gerucht meestal na een paar weken uitstierf, en de Story inmiddels bij het oud papier was beland, betekende dit voorheen ook gelijk het einde van het verhaal, letterlijk. Dat is niet langer zo, tegenwoordig blijft alles maar dan ook werkelijk alles bewaard, met dank aan Facebook, Hyves, Twitter, LinkedIn, en alle andere websites die vele terabytes aan privégegevens op het internet blijven bewaren. Een grote schoonmaakactie op het internet zou helemaal geen gek idee zijn, alle troep een enkele reis naar het kerkhof cadeau doen, zodat je niet steeds dezelfde onzinnige en weerzinwekkende berichten tegenkomt.
Bedrijven, artiesten, maar wellicht ook jij als privépersoon hebben te maken met de nieuwe realiteit die dit alles met zich meebrengt. Totdat er filters zijn die dit alles kunnen wegfilteren zullen we zélf een actieve rol moeten spelen en het internet qua ‘care’ moeten gaan managen. Webcare wordt een vereiste en er zullen hele goede webcarebureaus gaan komen die dit ook graag voor je doen. Het werkt namelijk ook andersom, je kunt ook de positieve berichten laten doorsijpelen.
De donkere kant van deze nieuwe realiteit houdt in, dat je in de Oekraïne of in India iemand voor zo’n 200 á 300 dollar opdracht kunt geven om je concurrent, artiest of ex-vrouw het leven zó zuur te maken dat diens reputatie volledig naar de filistijnen gaat. Online, maar voor je het weet is het ook Offline zover.
Je kunt dus maar beter hierop anticiperen dan gedwongen worden in een (te) laat stadium te reageren. De vloedgolf van internetcriminaliteit wordt de komende jaren een van onze grootste kopzorgen. Piraten die met jouw webidentiteit aan de haal gaan en zeggen dat jij het bent, terwijl jij er niets mee te maken hebt.
Hoe is dat bij jou geregeld? Privé en op de zaak? Zorg dat je hier de volle aandacht aan geeft, dit heeft absoluut prioriteit. Want voor je het weet is er iemand die ‘live’ iets vertelt, maar vol met ‘evil’ zit.
Later deze week komt het boek “Cool is hot” van Rene Boender uit.
Bron(nen): Cool=Hot