Welingelichte Kringen.nl
VRIJDAG 27 NOVEMBER 2015 

NOS over kritiek: ‘Geen hijgerige toon’

NOS over kritiek: ‘Geen hijgerige toon’
Door - maandag 24 september 2012, 15:45 in categorie: Mootz

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff reageert op de kritiek op de NOS-berichtgeving over de Nacht van Haren. De NOS zou aangezet hebben tot de rellerige sfeer. Gelauff: “Wij hebben zo lang mogelijk afstand gehouden door een zakelijke en rustige toon te kiezen en de oproep om naar niet naar Haren te komen voortdurend te herhalen.”

Haren als middelpunt van wereld:

“Dat we moesten berichten, staat voor mij vast”

Bij de NOS komen nogal wat reacties binnen op de gebeurtenissen in Haren en de rol van de media daarin. De strekking is dat de media en de NOS Haren het middelpunt van de wereld hebben gemaakt en deze ellende (mede) hebben veroorzaakt door te berichten over een feest dat niet bestaat.

Ik denk dat veel Nederlanders net als ik deze week met een gevoel van verbijstering hebben zitten kijken naar wat zich ontwikkelde in Haren. Een meisje doet iets verkeerd op een webpagina, dat wordt verspreid door anderen en uiteindelijk zijn er rellen, staat de nationale pers voor de deur en besteedt ook CNN er aandacht aan.

Uit het niets kwam het en over een paar dagen is iedereen het vergeten. Behalve de inwoners van Haren.

Hoe zijn wij als redactie van NOS Nieuws hier mee omgegaan?

Ik wil benadrukken dat ik me zeer bewust ben van de mogelijke maatschappelijke effecten van wat wij uitzenden. Wij hebben als redactie van NOS Nieuws een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en die aanvaard ik ten volle. Wij beseffen heel goed, dat wij bij kunnen dragen aan het van niets iets maken of emoties kunnen uitvergroten.

Dat is vaker een dilemma en dat was het zeker nu. Daar hebben we het deze week op de redactie ook een aantal malen over gehad. En consequenties uit getrokken.

Haren hebben we de hele week als onderwerp niet gekozen, totdat de burgemeester een noodverordening afkondigde, straten ging afzetten en straatnaambordjes liet verwijderen. NOSop3 en 3Fm hebben er wel eerder bij stilgestaan, omdat zij zich op specifieke doelgroepen richten, maar pas donderdag zat Haren voor het eerst uitgebreid in het NOS Journaal op TV, was het uitgebreid op Radio 1 en een belangrijk onderwerp op NOS.nl.

We hebben die keuze gemaakt, omdat het simpelweg nieuws is dat de burgemeester zulke maatregelen neemt, hoe absurd misschien ook de aanleiding is. Het is nieuws dat een meisje een fout maakt op de sociale media en vervolgens een dorp in Groningen rellen vreest. Het is onze taak te laten zien wat er in de wereld gebeurt en dan kan en wil ik dit niet negeren.

Dat we er uiteindelijk over moesten berichten staat voor mij vast. De vraag is vooral hoe je er over bericht.

Wij hebben geprobeerd het zo verantwoord mogelijk te doen door zo lang mogelijk afstand te houden, een zakelijke en rustige toon te kiezen en de oproep om naar niet naar Haren te komen voortdurend te herhalen. Er waren geen extra NOS Journaals, er was geen hijgerige toon, we deden louter verslag.

Maar uiteindelijk kwamen er mensen die er blijkbaar genoegen in scheppen het leven van anderen op hun kop te zetten, anderen te kwetsen en rellen en veel schade te veroorzaken. Een kleine groep binnen al die duizenden nieuwsgierigen ongetwijfeld maar er was angst, er werden vernielingen aangericht en hulpverleners aangevallen.

De mensen die  dat doen zijn verantwoordelijk voor de ellende die ontstaat. Niet de verslaggevers van de NOS.

Ik zie hoe schokkend en bedreigend dit voor de inwoners van Haren is geweest maar het is blijkbaar de wereld waar wij in leven. En die laten we zien.

Dit is hoe ik het nu beoordeel. De komende dagen zullen we onze verslaggeving evalueren en bekijken wat wij er van kunnen leren.

Update 1, 11.30 uur
Ik zie nu de oproep van de burgemeester en de politie van Haren aan de media om na te denken over de effecten van de sociale media en hun eigen optreden. Een terechte oproep en dat gaan we zeker doen.

Update 2, 12.40 uur
NOS-Verslaggever Jeroen Wollaars mailt me: ‘Wij hebben gisteren in Haren de camera uit de auto gehaald toen we zagen dat de gemeente de straatnaambordjes ging weghalen. Ook op straat zijn we ons continu bewust geweest van de versterkende rol die een camera kan hebben, dus die lag vaak in de auto. Tot de straat ook zonder onze zichtbare aanwezigheid vol liep, pas toen zijn we gaan filmen.’

Update 3: 12.45 uur
Ik krijg meerdere reacties dat CNN er niet zelf aandacht aan heeft besteed, maar dat het op de site van CNN is geplaatst op een plek waar iedereen zijn eigen nieuws kan plaatsen. Dat had ik anders begrepen, maar hierbij de correctie dus.

(Dit blog is overgenomen met toestemming van de auteur)

  • megasupernieuws

    Ik zal de media geen schuld geven van wat er gebeurde,want de personen die de boel op de kop hebben gezet zijn er zelf verantwoordelijk voor maar ! Ik vroeg me wel af waarom @wol al zo vroeg in de middag er heen wou gaan.. Ik vroeg nog waarom omdat er totaal niets te doen zou zijn. Hoe dan ook inmiddels 6 arrestaties en meer dan 1 miljoen euro schade. dat tot nu toe verdeeld zal worden over 6 personen. Die kunnen voor de rest van hun leven gaan dokken voor een dagje uit in #haren