Welingelichte Kringen.nl
DONDERDAG 26 NOVEMBER 2015 

Tweede termijn: Obama gaat het gewoon flikken

'Romney weet niet hoe het is om president te zijn'
Tweede termijn: Obama gaat het gewoon flikken
Door - zondag 17 februari 2013, 12:40 in categorie: Mootz

Komende week zal het eerste debat plaatsvinden tussen Obama en Romney. Van werkelijke spanning lijkt geen sprake te zijn. Obama loopt inmiddels verder uit, zowel in de landelijke peilingen als in die in de meeste swing states en met de blunders van Romney in de afgelopen weken, kan ik me als Obama-gezinde Nederlander nauwelijks nog een bloedstollende eindstrijd voorstellen.

Obama gaat het gewoon flikken. Een tweede termijn. Ook wanneer je niet per se een fan van hem bent, zou die termijn interessant moeten zijn. We kunnen dan over vier jaar fatsoenlijk de balans opmaken en oordelen of Obama zijn immense belofte als president heeft ingelost, ondanks de bizarre omstandigheden waar hij mee te maken heeft gekregen.

Maar hoeven we dan echt niks te vrezen van die debatten? Diederik Samsom wist onlangs op eigen bodem nog een gigantische zetelwinst te boeken door goede optredens bij de televisiedebatten en op DeJaap las ik onlangs een artikel waarin werd uitgelegd dat John Kerry in 2004 zo goed debatteerde dat hij zijn achterstand op Bush toch nog flink inliep in de laatste weken. (Het zal geen toeval zijn dat John Kerry in de repetities van Obama de rol van Romney op zich neemt).

Dus stel je voor dat Mitt Romney opeens een geweldige debater blijkt te zijn die Obama in de hoek drukt van iemand die de economie niet werkende heeft gekregen? Het lijkt gezien de verbale zwakte van Romney niet heel voor de hand liggend, maar hij kan wel een aantal valletjes en monologen voorbereiden die gegeven de economisch barre omstandigheden Obama voor het blok zouden kunnen zetten.

Obama is bovendien van nature nooit een geweldige debater geweest. Te academisch, te genuanceerd, te langdradig. Zo kwam het dat hij ver voor de voorverkiezingen in 2008 geen enkele deuk kon slaan in het harnas van Hillary Clinton, die precies wist hoe je in een debat kort en bondig en mediageniek je punt moet maken. Pas in het najaar van 2007, na veel oefenen (tegen zijn zin in), wist Obama zich te verbeteren.

Na zijn onverwachte winst in Iowa kwam er meer focus op hem te liggen en toen had hij inmiddels een manier gevonden om zijn wat koele en wollige debatstijl om te buigen. Dat had er ook mede mee te maken dat hij meer tijd begon te besteden aan beleid, zodat hij concreter kon worden in het uitleggen van zijn ideeën.

Het idee dat Obama de verkiezingen van 2008 enkel met abstracte mooie speeches heeft gewonnen, is dan ook niet waar. De vraag is of Obama, na jaren nauwelijks te hebben hoeven debatteren, in staat is het Romney moeilijk te maken.

Te verwachten valt dat Obama zelf niet in het defensief wil komen, maar vooral zal laten zien dat hij al staatsman is en op meerdere borden moet schaken om het land te besturen. De verkapte boodschap: Romney kan hem dan wel verwijten maken, hij weet gewoon niet hoe het is om president te zijn en dat is maar goed ook.

Spannend wordt het dus wel. Het is Romneys laatste kans. Het kan ook dat Romney nog verder door de mand valt. Een kat in het nauw…  Aan het decor zal het niet liggen in ieder geval. In het spectaculaire boek Game Change las ik dat de decors van de debatten door de campagneteams vaak tot op de millimeter precies worden nagebouwd voor repetities, zodat de kandidaat er al aan kan wennen. Het kan dus zomaar gebeuren dat je donatie opgaat aan een houten studioplint.

Deze column verscheen ook op BKBCampaignWatch