Als mijn tante wieltjes had… dan waren peilingen ook waar

Volgens de nieuwe peilingen van Maurice de Hond vandaag, halen PvdA en VVD samen geen meerderheid meer. VVD komt uit op 39 en PvdA op 34 zetels.

Meteen springen zij die toch al tegen deze samenwerking waren er bovenop. Waar zij eerst peilingen onbetrouwbaar vonden, vinden ze deze ineens zeer legitiem.

De Dagelijkse Standaard kopt: Nu al geen bestaansrecht meer voor VVD-PvdA kabinet.
Dit is natuurlijk grote onzin, want het bestaansrecht van een kabinet wordt niet afgeleid van tussentijdse peilingen maar van overwinning van de verkiezingen en een meerderheid die er behaald is op dat moment.

Ook zag ik ergens een tweet voorbij komen dat vanwege het ‘feit’ dat een coalitie van VVD en PvdA nu geen meerderheid meer heeft het noodzakelijk is dat er een partij bij komt.

Ook dit is natuurlijk volslagen onzinnige praat, aangezien een coalitie haar, door verkiezingen, behaalde meerderheid natuurlijk niet kwijt raakt door tussentijdse peilingen. Deze meerderheid is bestendig tot aan volgende verkiezingen, wat peilingen ook mogen aangeven. Het vorige kabinet had immers ook gaandeweg geen meerderheid meer, maar werd vanwege dat ‘feit’ niet ontbonden. En dat is maar goed ook, want wat vandaag ‘waar’ is volgens de peilingen kan volgende week zomaar weer anders zijn.

Wel grappig is dat peilingen voor de verkiezingen altijd zwaar bekritiseerd worden,vooral door hen voor wie de peilingen niet laten zien wat ze graag zouden willen zien. De achterban van de PVV geloofde er toen niets van, want de gordijnbonus moest nog komen. De SP rekende zich een tijd rijk, omdat de peilingen hen op grote winst zette. Ook hoorde je vaak dat het nooit klopte en het nog heel wat zetels kon schelen, dat deed het namelijk altijd.

En nu ineens zijn peilingen legitiem, want dat komt toevallig net wat lekkerder uit voor tegenstanders van een kabinet van VVD en PvdA. Want nu stellen dat peilingen maar een momentopname zijn en nooit een exacte weergave  van de werkelijkheid is voor hen even niet aan de orde. Geen enkele kritiek is nu te horen van hen die maar al te graag zien dat de steun voor een kabinet van VVD en PvdA verdwijnt.

Dat er stemmers zijn die zich nu de haren uit de kop trekken omdat ze strategisch hebben gestemd, dat kan best waar zijn. Maar ook hier waren het peilingen die ze daartoe hebben verleid. Misschien de volgende keer gewoon stemmen op de partij van je voorkeur, omdat het programma je aanstaat of omdat de voorganger en zijn verhaal je aanstaat. Dan hoef je je tenminste nooit vanwege je stem, de haren uit de kop te trekken.

Peilingen geven een trend aan, niets meer en niets minder. En die kan zo weer veranderen. Dus al te sterke conclusies trekken uit één enkele peiling is hoe dan ook onzinnig. Leuk misschien voor politicologen die gek zijn op het volgen van trends.

‘Als er nu nieuwe verkiezingen waren…’, roepen de peil-enthousiastelingen,  ‘…dan haalde VVD en PvdA geen meerderheid.’ Tja als mijn tante wieltjes had, dan was het een wagentje.

Daarbij kun je die conclusie ook nog niet eens stellen, want juist de laatste verkiezingen hebben overduidelijk laten zien, dat op het moment van het werkelijke stemmen er geen peil op te trekken is wat de uitslag zal zijn.

VVD en PvdA hebben gewoon een legitieme meerderheid gekregen, van de kiezer, en daar zullen we het mee moeten doen, daar doet geen peiling iets aan af.

Bron(nen):   Liberale Media