32 bedrijven produceren een derde van alle broeikasgassen

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 26 mei 2015 om 15:24
welingelichtekringen header 1
"Sinds de publicatie van ons laatste rapport zijn de energieprijzen drastisch gedaald. De economische vooruitzichten blijven verbeteren terwijl de gewoontes van de consument gelijk blijven, verklaart Tim Nixon, directeur Duurzaamheid bij Thomson Reuters, de stijging. De onderzoekers willen geen schuldigen zoeken. "Dit zijn allemaal bedrijven die levensnoodzakelijke energiediensten leveren aan de wereldeconomie," schrijven ze. "Maar het zijn ook de bedrijven die leiderschap kunnen tonen voor de volgende generatie energie met een lage CO2-uitstoot, en zo het voorbeeld van concurrenten, wetgevers en consumenten volgen."
31 procent van alle CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door 32 bedrijven. Het Russische energiebedrijf Gazprom staat bovenaan de lijst met een uitstoot van 1,26 miljard ton per jaar. Coal India volgt met 820 miljoen ton. Daarna komen bedrijven als Glencore, PetroChina, Rosneft, Shell en Exxon Mobil.
Dat blijkt uit een rapport van Thomson Reuters en het onderzoeksbureau BSD Consulting. De gezamenlijke uitstoot van deze bedrijven is tussen 2010 en 2013 ook nog gestegen met 1,3 procent.