4 dingen die je moet weten over het nieuwe grootste windmolenpark van Nederland

Gemini heet het windmolenpark dat maandag is geopend. De 150 turbines staan in de zee 85 kilometer boven Ameland en Schiermonnikoog. Trouw noemt vier bijzonderheden van ‘s lands grootste windpark.

De financiering
De windmolens kosten 2,8 miljard euro. De oprichters legden 400 miljoen in. De rest is door een aantal internationale banken gefinancierd. Daarnaast krijgt Gemini 4,4 miljard euro subsidie. Dat wordt uitgekeerd in vijftien jaar om zo het gat te dichten met goedkopere fossiele brandstoffen. Gemini is daarmee relatief duur. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld al windparken in aantocht die zonder subsidie kunnen.

De plek
Het is opvallend dat het windmolenpark in het meest oostelijke puntje van de Wadden is neergezet. De overige parken staan allemaal voor de westkust. Dat Gemini ergens anders staat, komt doordat de eigenaren zelf mochten kiezen. Ze vonden de nabijheid van de Eemshaven een groot voordeel bij de bouw en ook voor de dikke stroomkabel kwam het goed uit. Daarnaast hoeft er daar niet gevreesd te worden voor klagende burgers en zijn er ‘hoge en constante’ windsnelheden gemeten.

De eigenaren
Het windmolenpark is al twee keer van eigenaar gewisseld. Het Duitse bedrijf Bard Energy nam in 2010 het initiatief. Maar het bleek financieel te zwak en kon de plannen niet waarmaken. De investeringsmaatschappij Typhoon Capital nam het over en in 2013 werd het Canadese energiebedrijf Northland Power de nieuwe eigenaar. Gemini is nu voor 60 procent in Canadese handen. Maar het Nederlandse afvalbedrijf HVC, bouwer Van Oord en windturbinefabrikant Siemens bezitten ieder ook een deel.

De grootte
Gemini is verreweg het grootste windmolenpark van Nederland. De 150 turbines, die 88,5 meter boven zee uittorenen, produceren samen voor 785.000 huishoudens stroom. Ter vergelijking: Windpark Noordoostpolder levert met 86 turbines energie voor maximaal 400.000 huishoudens. De drie andere Nederlandse windparken op zee zijn ook veel kleiner. De grootste van die drie, windpark Luchterduinen van energiebedrijf Eneco, wekt met 43 molens stroom op voor 150.000 huishoudens.

Bron(nen):   Trouw