Consument proeft verschil niet tussen echt vlees en vleesvervanger

Mensen die beweren dat echt vlees veel lekkerder is dan vleesvervangers moeten de laatste test van de Consumentenbond er maar eens bij pakken. Daaruit blijkt dat het verschil nauwelijks te proeven is.

En niet alleen de smaak, ook de voedingswaarden benaderen die van echt vlees. Vooral de varianten op basis van soja bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten, vitamine B12, ijzer en zout. Dat concludeert de Consumentenbond na het testen van 36 vegetarische burgers. Ook berekenden de onderzoekers dat vleesvervangers vijf keer minder schadelijk zijn voor het milieu door een lagere CO2-uitstoot en minder water- en grondgebruik.

Daarnaast testten ze de smaak. De uitkomst is opmerkelijk: Een kwart van de proefpersonen vond een maaltijd met vleesvervangers lekkerder dan met echt vlees, terwijl een derde vlees dacht te eten, waar in werkelijkheid vegetarisch gehakt door de pasta zat. Het idee dat echt vlees veel lekkerder is, zit dus vooral tussen de oren.

Lange tijd was de kritiek op vleesvervangers dat er te veel zout in zat. Dat probleem is grotendeels verholpen. Tachtig procent van de onderzochte vegaburgers voldeed aan de zoutnorm. Wie het zoutgehalte belangrijk vindt, kan beter niet de plantaardige burgers van de Vegetarische Slager nemen (1,8 gram zout) en al helemaal niet die van Marqt (4 gram). Marqt durft op de verpakking een zoutgehalte te vermelden dat tien keer lager is dan wat er in werkelijkheid in zit. Volgens de onderzoekers van de Consumentenbond lijkt de samenstelling van de Albert Heijn-sojaburger het meest op die van vlees.

Bron(nen):   De Volkskrant